PERKONGSIAN:
BERITA
HARIAN
FAMILI
24 OKTOBER 2013
MAKANAN
ELAK BAU MULUT
Oleh
Nor hatina Shuib
Masalah
mulut berbau boleh menjatuhkan maruha seseorang. Bau mulut berlaku disebabkan pembiakan mikro
atas lidah, khususnya pada bahagian belakang lidah. Keadaanini dipanggil halitosis. Bau mulut juga disebabkan tabiat individu
mengawal pengambilan makanan atau diet. Sejenis
bahan kimia yang dikenali sebagai ketones akan dibebaskan ketika bernafas
apabila lemak dlaam badan dibakar. Kajian
menunjukkan bahawa 5 makanan berikut boleh membantu menghapuskan bakteria
penyebab nafas berbau.
1. STRAWBERI
Kandungan vitamin C yang ada pada
buah ini baik untuk melawan jangkitan bakteria.
2. TEH
The hijau atau merah tanpa gula
mengandungi antioksida yang boleh mencegah perkembangan bakteria pada bahagian
mulut.
3. KACANG HAZEL
Kunyahan kacang hazel akan
menerbitkan zat pada dinding mulut.
4. YOGURT
KAJIAN PAKAR PERUBATAN DI Jepun
menunjukkan pembentukan plak di gigi akan berkurangan apabila mkaan yogurt.
5. EPAL
Mampu mencegah kemunculan plak
di gigi.
PUNCA
MULUT BERBAU
·
MAKANAN
o
Sisa
makan terselit pada celah gigi
o
Makan
mengandungi minyak mudha bertukar menjadi gas (seperti bawang putih, bawang
merah dan sesetngah sayur yang dimasak dengan rempah)
·
ABAI
KEBERSIHAN GIGI
o
Tabiat
tidak menjaga kebersihan gigi
o
Sisa
makan celah gigi yang dibiarkan menggalakkan pembiakan bakteria penyebab bau
mulut
·
MULUT
KERING
o
Mulut
kering menyebabkan sel mati berkumpul pada lidah, gusi dan pipi. Sel mati akan mereputkan gigi dan
mengeluarkan bau.
·
TEMBAKAU
·
DIET
KETERLALUAN
o
Mengakibatkan
pengumpulan abhan kimia ketoasidosis terhasil ketika menahan lapar.
No comments:
Post a Comment